• 2015-08-18
  • 0
Respekt

Efter att vi lade ut kunskapstävlingen har det kommit upp skolfunderingar från mina läsare. Jag har ju varit och motiverat en massa fantastisk pedagoger och många brinner för sina uppgifter, medan andra känner det som en utmaning. En rektor som jag pratade med kom tillbaka och hade en elev i åk 6, de andar hade flyttat över till den nyöppnade privatskolan.

Vad är det som är skillnaden som blir skillnaden? Vem ska man lyssna till och vad ska det satsas på? Stora och komplexa frågor – men jag skulle ändå vilja säga att det kommer ner till “mänskligt förnuft” och respekt. I min värld är skolan och utbildning till för att ge var och en av oss bästa förutsättningarna för att klara livet. Basen för att klara sig själv så man slipper gå på för många minor och bli “upplurad på hatthyllan” av alla som ser chansen att utnyttja tillfällen där vi saknar kunskaper. I klassrummen hänger det på att samarbeta – få elever som känner sig delaktiga med sina pedagoger i att skapa just framtid! Men då behövs också RESPEKT. När man förlorar respekten för vad det än är eller vem det än är – då urholkas mycket.

Så hur ska vi få elever att känna respekt för skola och utbildningen? Vart och hur lär man sig respekt? När jag coachar så är det en avgörande faktor om jag ska få med mig alla hockey grabbar att vilja lyssna och ta till sig av just mina coachingverktyg. När  jag är ute i världen och möter andra människor – tycker de att jag som Svensk tappat respekten för överordnade. Jag är både glad och tacksam för att jag fått växa upp och formas utifrån allas lika värde –  och att det är TILLSAMMANS man skapar. Men jag fick lära mig respekt av både mormor och farmor för andras insatser och arbete och att inte buga för kapitalet..Så kanske det skulle var bra att lufta just ordet respekt och prata igenom det med era unga tjejer och killar – men framförallt visa på hur man respekterar – vilka fördelar det kan vara att kunna förstå när man ska visa respekt och när det kanske inte är befogat. Det är “live träning” och upprepningar av fördelaktiga beteenden som får oss att växa och  gör oss till  mästare och mästarinnor!

2015-08-18 Skapa Framtid

Kommentarer

Detta inlägg har inga kommentarer ännu. Använd formuläret nedan om du vill bli den första att skriva en kommentar till detta inlägg.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg

(For English: http://www.tinathorner.com ) Nu är det full fart på det digitala skapandet på school4you från lärarna på Loi Waisi (skola Uganda). De är så tacksamma för  datorer, plattor och mobiler som STENA…

(for english:  http://www.tinathorner.com ) 14 MAJ 2018 Tina Thörner ska öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik Tina Thörner är en av världens mest framgångsrika kartläsare i rally. Nu är hon även ny…

TORSBY 2019-02-15 Service Park Rally Sweden 2019 H.K.H. Prins Carl Philip besšker Service Park i Torsby under RAlly Sweden 2019 Foto: Peo Mšller rally, Rally Sweden, Closer To Rally, WRC, Service Park,…

Vart tog alla dagar under hösten vägen?  Sist jag skrev var vi i Paris? Många resdagar och möten senare, ser jag ut över alperna och summerar dessa 3 första månader med FIA…

(for English: http://www.tinathorner.com ) Så STOLT över mitt TEAM!! Vilken resa vi gjort under de senaste åren och att nu efter alla insatser få berätta om det projektet som legat mig varmt om hjärtat är en…